dimecres, 5 d’octubre de 2011

La gastronomia i l’Espai del Peix de Palamós

Amb en Lluís Molinas, sempre tenim en cartera unes quantes idees per preveure quins seran els temes de les properes edicions a la Revista del Baix Empordà, però ara fa poc més de sis mesos que amb la meva dona vam assistir a la inauguració de les noves instal·lacions de l’Espai del Peix de Palamós, només de veure aquest magnífic equipament per fora, quan encara no havia arribat el President de la Generalitat, Artur Mas per donar-ne la benedicció i deixar-la oficialment inaugurada, ja li vaig comentar que em faria molta ilusió poder fer una presentació aquí. Desseguida s’ens va ocórrer que haviem de parlar de gastronomia i que aquest seria el lloc idoni per reunir-nos amb tots els seguidors de la nostra revista.

Doncs sí, un número dedicat a la gastronomia de casa nostra.

I el millor lloc per presentar-lo en societat, aquesta meravellosa instal·lació de l’Espai del Peix de Palamós. Un lloc que sense cap mena de dubte contribuirà i molt a donar a conèixer i a ensenyar a estimar aquesta riquesa que ens dóna aquesta mar, que molts de nosaltres desconeixem totes les possibilitats que ens ofereix gastronòmicament parlant. Jo moltes vegades he sentit a dir: aquest peix, o aquest marisc ara tant preuat i que no és a l’abast de totes les butxaques, abans només el feien servir els pescadors per al seu ranxo perquè ningú no el volia.

No sé si la gent no el volia perquè tenia massa espina, massa clova o senzillament no entraba per la vista. Però el que si que estic segur és que abans no hi havia aquesta cultura gastronòmica que tenim avui. Tots plegats hem après molt en els darrers anys i és ara quan al saber apreciar tota aquesta riquesa gastronòmica tant de mar com de terra endins que ens regala la nostra terra realment és quan en podem gaudir.

Amb aquesta oportunitat que ens ofereix l’Espai del Peix de Palamós, ens hem d’animar a conèixer la nostra gastronomia, de veritat que és un món per gaudir-lo i per conservar-lo, perquè les futures generacions segueixin preservant aquell pollastre amb escamarlans, aquells sofregits, suquets, o senzillament aquell pa amb tomata acompanyat d’unes anxoves o de qualsevol altre producte que la comarca del Baix Empordà ens ofereix.

GERARD XARLES (Editor de Revista del Baix Empordà)